Η “ακτινογραφία” του Κτήματος Φιξ: Όσα πρέπει να ξέρετε για το μεγαλύτερο πάρκο στο Ηράκλειο Αττικής

0
19

“Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής απέκτησε πρόσφατα μετά από χρόνια το Κτήμα Φιξ και άνοιξε τις πόρτες του ως πάρκο Πρασίνου, Ιστορίας & Πολιτισμού του τόπου. Ήδη μικροί και μεγάλοι το επισκέπτονται για την βόλτα τους, ενώ φέτος το καλοκαίρι μεταμορφώθηκε και σε θερινό σινεμά για την ψυχαγωγία τους.

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΜΠΑΛΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΞ: “Είμαι υπερήφανος και, ταυτόχρονα, ευτυχής που καταφέραμε και αποκτήσαμε το Κτήμα Φιξ με τις δικές μας δυνάμεις. Το κάναμε γιατί το χρωστούσαμε στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας, στο βιώσιμο μέλλον αυτής της πόλης. Τα καταφέραμε. Το Κτήμα Φιξ είναι δικό μας και τα καλύτερα έρχονται…”

Αξίζει να σημειώσουμε ότι online θα βρείτε την πλατφόρμα διαβούλευσης όπου απαντώντας στο ερωτηματολόγιο μπορείτε να συμβάλλετε στη διαμόρφωση του πάρκου και να αποφασίσετε τις δράσεις που θα λαμβάνουν χώρα εκεί.

 

Γνωρίστε το Φιξ μέσα από 5+1 ερωτήσεις – απαντήσεις

Πού βρίσκεται το Κτήμα Φιξ;

Το Κτήμα Φιξ βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής με κεντρική είσοδο επί της λεωφόρου Ηρακλείου 524. Στο νότιο κομμάτι συνορεύει με την πλατεία Αγίου Λουκά.

Ποιες ημέρες και ώρες λειτουργεί;

Σε πρώτη φάση το Κτήμα Φιξ είναι ανοικτό για το κοινό κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 21.00. Στόχος είναι να ξεκινήσει να ανοίγει περισσότερες ημέρες και ώρες μέσα στην εβδομάδα, αφού, βέβαια, έχουν εξασφαλισθεί οι συνθήκες προστασίας του.

Η είσοδος είναι ελεύθερη;

Ασφαλώς! Για αυτό το λόγο άλλωστε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής επέμεινε και πάλεψε για την απόκτησή του με τις δικές του δυνάμεις για να ανοίξει το Κτήμα Φιξ τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Τι επιτρέπεται να κάνουμε μέσα στο Κτήμα;

Ό,τι κάνουμε σε ένα οποιοδήποτε πάρκο, αρκεί να προσέχουμε και να σεβόμαστε το περιβάλλον και τους γύρω μας.

Δεν ενοχλούμε τους γύρω μας (πολύ δυνατή μουσική κτλ) και, φυσικά, προσέχουμε την ασφάλεια του χώρου. Αυτό σημαίνει όχι κάπνισμα, όχι φωτιά (πχ bbq) και λοιπές επισφαλείς δραστηριότητες.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Προστατεύουμε το Κτήμα Φιξ…. Δεν καπνίζουμε, Δεν ανάβουμε φωτιά, Δεν ρυπαίνουμε το πάρκο!

Επιτρέπεται η βόλτα με το κατοικίδιό μας;

Βεβαίως, αρκεί να τηρούμε τους κανόνες της βόλτας. Το ζωάκι πάντα με λουρί, με φίμωτρο εάν είναι επιθετικό με τους ανθρώπους ή άλλα ζώα και, φυσικά, φροντίζουμε να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του ακόμα και από το χώμα.

Ο Δήμος κάνει εκδηλώσεις μέσα στο Κτήμα και πώς μπορούμε να ενημερωθούμε;

Το Κτήμα Φιξ θα αποτελέσει τοπόσημο για την πόλη, σημείο Πρασίνου, Πολιτισμού και Ιστορίας του Ηρακλείου Αττικής. Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος θα διοργανώνει πληθώρα δράσεων εντός του Κτήματος κατά τη διάρκεια της χρονιάς όπως συναυλίες, θέατρο, λοιπά πολιτιστικά δρώμενα, περιβαλλοντικές δραστηριότητες κτλ, για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα του Δήμου iraklio.gr αλλά και από αυτή εδώ την σελίδα.

Το Κτήμα διατίθεται για τις εκδρομές – περιπάτους σχολείων;

Φυσικά! Ήδη μάλιστα ξεκίνησαν την προηγούμενη σχολική χρονιά οι πρώτες σχολικές εκδρομές από σχολεία του Δήμου που επισκέπτονται το Κτήμα Φιξ. Για τον προγραμματισμό επίσκεψης η εκάστοτε διεύθυνση του σχολείου μπορεί να επικοινωνεί με το γραφείο των δημοτικών Σχολικώς Επιτροπών στο τηλέφωνο 2132000105.

 

Ιστορία

Το Κτήμα Φιξ αποτελεί μια έκταση 27 στρεμμάτων στα όρια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, στα σύνορα με τους όμορους Δήμους Λυκόβρυσης – Πεύκης και Μεταμόρφωσης. Από τα τέλη του 2022 έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και των δημοτών του μετά από πρωτοβουλία και ενέργειες της δημοτικής αρχής του Νίκου Μπάμπαλου, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποτελέσει το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, ένα τοπόσημο με χαρακτήρα το Πράσινο, την Ιστορία και τον Πολιτισμό.

Το Κτήμα περιλαμβάνει περίπου 1500 δέντρα ποικίλων ειδών – κυρίως πεύκα – καθώς και την έπαυλη της οικογένειας Φιξ, της αυλικής συνοδείας που ήρθε στην Ελλάδα από τη Βαυαρία μαζί με τον βασιλιά Όθωνα. Το κεντρικό κτίσμα ήταν η θερινή κατοικία της οικογένειας, ενώ υπάρχουν και τρία βοηθητικά κτίρια και δύο αποθήκες. Η έπαυλη έχει δύο ορόφους, ημιυπόγειο και δώμα με συνολική επιφάνεια 726 τ.μ. Είναι δείγμα νεοκλασικής εκλεκτιστικής αρχιτεκτονικής, χτισμένη μεταξύ 1920 – 1930.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το Μάιο του 1837 ο Όθωνας, ύστερα από την αίτηση 4 στρατιωτικών για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα (Νάιδελ, Βέρνερ, Βούθ, Ζίγλερ) και την προσπάθεια ευρέσεως του κατάλληλου χώρου εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ίδρυε τη Βαυαρική Στρατιωτική αποικία Ηρακλείου.

Για να βρουν το κατάλληλο μέρος, λένε οι ίδιες μαρτυρίες, “τοποθέτησαν σε διάφορα μέρη της Αττικής κομμάτια κρέατος για να δούνε που θα αργήσει να σαπίσει. Διαπίστωσαν ότι στο Ηράκλειο άργησε να σαπίσει και έτσι επιλέξανε την περιοχή λόγω του ότι το μέρος είχε λιγότερη υγρασία”. Με τον καιρό ήρθαν και άλλες οικογένειες από την Βαυαρία, με μια εξ αυτών την οικογένεια του Φιξ, η οποία εγκαταστάθηκε στο Κτήμα.

Μέχρι πρότινος το Κτήμα Φιξ άνηκε στους απογόνους της οικογένειας Φιξ με τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής να προσπαθεί διαχρονικά να το αποκτήσει ώστε να αποτελέσει δημοτικό χώρο.

Οι πρώτες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν την δεκαετία του 1980 χωρίς όμως να έχουν κάποια θετική κατάληξη.

Ο Δήμος έφτασε πολύ κοντά στην απόκτηση του Κτήματος το 2004, όταν στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας το Υπουργείο Πολιτισμού συμφώνησε να απαλλοτριώσει το Κτήμα Φιξ. Για διάφορους όμως λόγους η απαλλοτρίωση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και το Κτήμα παρέμεινε στην ιδιοκτησία των κληρονόμων Φιξ.

Σε μια παράλληλη διαδρομή και για να αποφευχθεί η τσιμεντοποίηση του Κτήματος, το Δημόσιο και ο Δήμος χαρακτήρισαν διατηρητέες τις εκτάσεις και τα κτίσματα εντός των 28 στρεμμάτων, απόφαση που όμως προσβάλλαν στα δικαστήρια οι ιδιοκτήτες, ξεκινώντας μια μακρά δικαστική διαμάχη. Αυτή ολοκληρώθηκε πριν λίγα χρόνια, επί δημοτικής αρχής Νίκου Μπάμπαλου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου, χάρη στις ενέργειες και του Δήμου, η υπόθεση τελεσιδίκησε και το Κτήμα κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα διατηρητέο, εμποδίζοντας την ιδιωτική αξιοποίησή του.

Αυτό αποτέλεσε ένα ισχυρό χαρτί για τον Δήμου στο να επαναφέρει τη διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες για την αγορά του με ευνοϊκότερους όρους. Ενώ πριν την απόφαση του ΣτΕ αξίωναν περί τα 13 εκατομμύρια ευρώ, πλέον, μετά από αρκετούς γύρους διαπραγμάτευσης, έριξαν τις απαιτήσεις τους στα 5 εκατομμύρια, την ιστορικά χαμηλότερη τιμή που είχαν ζητήσει ποτέ.

Η καλή οικονομική πολιτική που είχε διαμορφώσει η δημοτική αρχή έκαναν το κόστος των 5 εκατομμυρίων ένα ποσό που μπορούσε να αντέξει ο Δήμος, ο οποίος, με πρόταση του δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου, προχώρησε στην απαλλοτρίωση του Κτήματος Φιξ με ίδιους πόρους, μέσω ευνοϊκού δανεισμού.

 

Πρόσβαση

Στο Κτήμα Φιξ μπαίνουμε από την είσοδο της Λεωφόρου Ηρακλείου (ύψος 524), ενώ σύντομα θα ανοίξει και η είσοδος από την Πλατεία Αγ. ΛΟΥΚΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ